PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Het Beste Van Jan Smit ★★★★★

zaterdag 13 januari 2024Kon. Elisabethzaal Antwerpen

Het

De Nederlanders hebben oprecht reden om jaloers te zijn op de Belgen. Niet omdat wij vijf regeringen hebben en zij geen enkele, maar wel omdat Jan Smit speciaal voor de Belgische fans een reeks van vier concerten heeft opgezet onder de naam: ‘Het Beste Van Jan Smit’. En wanneer Jan het beste belooft, krijg je ook het beste: de grootste knallers, de absolute publiekslievelingen, zijn persoonlijke favorieten én Jan Smit, de backings en de band die ook nog eens het beste geven van zichzelf. Het werd een feestje zoals de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen er nog maar weinig gekend heeft. Wanneer er zelfs op het tweede balkon spontaan polonaises ontstaan, weet je gewoon dat je op een zalige party zit.

Jan Smit en zijn band namen een vliegende start door te openen met ‘Altijd’. Het eerste nummer ging er al meteen in als zoete koek en het publiek had er geen enkele moeite mee om als koor te fungeren. Het is een mooie binnenkomer wanneer je als artiest vanaf de eerste noot je publiek mee hebt in de juiste sfeer. En bij het tweede nummer hadden we zelf ook prijs. Het virus had ons ook te pakken. ‘Cupido’ was nog maar net ingezet of ook wij zongen al luidkeels mee met: “In de lente de zomer de herfst en de winter weet jij me te vinden.” We konden er niets aan doen. De sfeer op het podium, de ambiance in de zaal en de teksten van Jan Smit werkten zo aanstekelijk dat je automatisch meeging in het moment. En we zaten nog maar bij het tweede nummer! 

Als het bij het tweede nummer al zo’n meezingfeest is, kan je je al voorstellen hoe het eraan toeging wanneer in de finale van het concert achter elkaar ‘Als De Morgen Is Gekomen’, ‘Vrienden Voor Het Leven’ en ‘Als De Nacht Verdwijnt’ de revue passeerden. We hoeven er geen tekeningetje bij te maken hoe uitzinnig het feestje toen was. Jan Smit was werkelijk op zijn best en de goesting straalde er gewoonweg af. De klik met het publiek was er; de keuze van de liedjes zat er boenk op; de fans hadden er zin in en dan werkt die goesting gewoon aanstekelijk. We kunnen u verzekeren dat het ontstaan van een polonaise op het tweede balkon van de Koningin Elisabethzaal iets is dat we nog nooit gezien hadden en toch waren we gezien de ambiance van dit concert niet helemaal verwonderd: als er iemand zoiets gedaan krijgt, is het wel Jan Smit. 

Het vakmanschap van Jan Smit toont zich niet alleen in het feit dat hij zijn publiek mee op de hand krijgt. Het zit hem ook niet alleen in zijn attentie t.o.v. zijn jonge fans. Het was hartverwarmend om vast te stellen hoe hij uit de coulissen een hoofdtelefoon liet aanrukken omdat hij gezien had hoe de achtjarige Luc op de eerste rij met zijn vingers in de oortjes zat omdat er te veel prikkels waren. Het grote vakmanschap zit hem in het feit dat hij in een set van meezingers en sfeermakers er probleemloos in slaagt om enkele ontzettend gevoelige nummers in te steken als: ‘Je Naam In De Sterren’ en ‘Laura’, zonder afbreuk te doen aan de schoonheid van die nummers en daarna probleemloos de draad van de party-sfeer weer opneemt. 

Even verrassend en wat ons betreft de kers op de geweldige feesttaart, was de Engelstalige uitvoering van een van John Denvers grootste hits: ‘Calypso’. Op het eerste zicht misschien niet de meest evidente combinatie, maar in uitvoering een absolute topper. De familie van John Denver geeft niet vaak de toestemming om iets te doen met de muzikale nalatenschap van deze ‘country boy’, maar we begrijpen voor de volle honderd procent waarom ze voor Jan Smit een grote uitzondering gemaakt hebben. Het Engels zat goed, de sfeer van het nummer voelde juist aan en de zang was een streling voor het oor. Jan Smit in het Engels horen zingen is misschien niet alledaags, maar wel voor herhaling vatbaar. 

En zo was ‘Het Beste Van Jan Smit’ wel degelijk wat de titel beloofde: het perfecte feestje met de absolute toppers van Jan Smit, een geweldige performance van Jan Smit en zijn band en een publiek dat de tijd van haar leven had. Het was de ideale party op één dingetje na: … Er waren geen bitterballen. 

< Sascha Siereveld >

De setlist:

Deel 1:

  1. Altijd
  2. Cupido
  3. Dan Volg Je Haar Benen
  4. Medley: Als Ik Een Tovenaar Kon Zijn / Kom Met Mij / Stapel Op Jou /Op Eigen Benen / Heel Mijn Leven
  5. Hoop, Liefde En Vertrouwen
  6. Mooi Zo
  7. Recht Uit m’n Hart
  8. Hoe Kan Ik Van Je Dromen
  9. Als Je Lacht
  10. Boom Boom Bailando
  11. Stilte In De Storm
  12. Zolang Je Bij Me Bent

Deel 2:

  1. De Hoeken Van De Kamer
  2. Geen Dag Voorbij
  3. Je Naam In De Sterren
  4. Calypso (John Denver)
  5. Laura
  6. Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen
  7. Het Leven Danst Sirtaki
  8. Zingen, Lachen, Dansen
  9. Echte Vrienden
  10. Leef Nu Het Kan
  11. Als De Morgen Is Gekomen
  12. Vrienden Voor Het Leven 

Bis:

  1. Als De Nacht Verdwijnt


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter